“Eminescu Jurnalistul”, seratele lunare de la teatrul Mignon


73Prima serată “Eminescu Jurnalistul” a dat startul unor întâlniri în care articolele din ziarul Timpul, scrieri mai puțin cunoscute ale marelui poet național, au stârnit curiozitatea celor aflați în sală, i-a incitat la un dialog pe cât de controversat, pe atât de interesant și i-a invitat la o nouă confruntare și dezbatere pe marginea textelor Eminesciene, în luna ianuarie, la următoarea întâlnire imaginară cu domnul Eminescu.
1Teatrul Mignon din București, gazda acestori seri, a oferit un cadru perfect pentru regizorul Mihai Lungeanu care împreună cu tinerii actorii  Cristi Dionise, Sebastian Vâlcea, Claudia Drăgan, Raluca Grumăzescu au prezentat un spectacol de teatrul lectură după piesa “Interviu cu Eminescu”, autor Miron Manega. O piesă care se bazează în totalitate pe textele articolelor lui Mihai Eminescu din ziarul Timpul, subiecte care par a fi scrise ieri! Miron Manega, cunoscut jurnalist, membru UZP, a prezentat piesa și cartea din care provine, o apariție editarială de ultimă oră, a carei lansare va avea loc săptămâna viitoare la Târgu Mureș.
Seratele sunt o inițiativă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România alături de Fundația Internaționala Mihai Eminescu, care își propun, așa cum a menționat și președintele UZP Doru Dinu Glăvan, în cuvântul de deschidere, să ne aducă mai aproape de personalitatea complexă a jurnalistului Mihai Eminescu, de viziunile sale politice și economice, de adevărul în numele căruia acesta a trăit și a scris.
2
Organizatorii au oferit participanților un program caiet, o pagină din ziarul Timpul, cu un articol semnat de Mihai Eminescu și o pagină de bandă desenată “Eminescu Juramlistul” realizată de Mihai Ionuț Grăjdeanu. Caietul program a fost însoțit de o replică a cărții de vizită a lui Eminescu, redactor la ziarul Timpul și de o răvașă, un citat din articolele lui Eminescu, menite să ne pună pe gânduri, să revenim la serata din ianuarie cu întrebări, cu dorința de a afla mai mult din ce s-a știut si nu am învățat!
Seratele vor avea loc în fiecare a doua zi de luni a fiecarei luni, la teatrul Mignon din București, ora 19:00.
Madalina Corina Diaconu
clubuldepresatransatlantic
uzp.org.ro
4 6